Nieuw operationeel model

Werken aan de cultuur van de Consumentenbond

Een van de organisatiedoelstellingen, zoals vastgelegd in de OKR, is dat de Consumentenbond een fijne plek is om te werken. Een doelstelling die daarvan is afgeleid, is dat de onze cultuur zich kenmerkt door samenwerken, ondernemerschap en vertrouwen. Hoe gaan we daarvoor zorgen?

Een organisatiecultuur is de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door alle medewerkers. En die medewerkers aan elkaar en aan de organisatie bindt. Je kunt dit zien als de collectieve mindset van waarden, normen, rituelen en symbolen van de organisatie.

Het vaststellen van de waarden (ondernemend, samenwerkend en eerlijk) en het maken van bijbehorende werkafspraken is één ding. Maar het gaat er natuurlijk om dat we er naar handelen en met elkaar die collectieve mindset invullen.

Samen optrekken

Het is belangrijk om daarin samen op te trekken en te werken aan een klimaat waarin we in openheid, veiligheid en vertrouwen met elkaar samenwerken. Waarin persoonlijk leiderschap hand in hand gaat met het samen realiseren van het kerndoel.

Maar ook een klimaat waarin iedereen zich op zijn gemak voelt en zich kwetsbaar kan opstellen. Waarin je weet dat je niet wordt afgerekend op zwaktes en tekortkomingen, maar waarin teamleden elkaar vinden en aanvullen op elkaars kwaliteiten. Een klimaat waar echt geluisterd wordt naar elkaar en reflectie bedoeld is om de ander verder te helpen.

Sterk onderling vertrouwen

Vanaf begin volgend jaar starten we met een programma dat in het teken staat van vertrouwen, bevlogenheid, klantgerichtheid en eigenaarschap (oftewel duidelijkheid over je rol). We starten met de basis: het hebben van een sterk onderling vertrouwen en een ‘Growth Mindset’.

Bij dat vertrouwen draait het om elkaar goed kennen: waar komt iemand vandaan, wat drijft iemand en waar is iemand goed en minder goed in. Een Growth Mindset hebben we nodig om open te zijn en bereid te zijn dingen anders te doen of uit te proberen, los te laten en fouten te durven maken.

Misschien klinkt het nu nog wat abstract, maar het programma waarmee wij aan de slag gaan kenmerkt zich door heel concrete werkvormen en instrumenten die in de dagelijkse praktijk te gebruiken zijn. Daarover binnenkort meer!


Kirsten Kolkman

De ODC Meting: Waar ligt jouw talent?

Duurzame organisatieontwikkeling vraagt om getalenteerde, gedreven en betrokken medewerkers. Om individuele drijfveren en kerncompetenties en onderlinge dynamiek zichtbaar te krijgen, hebben we een pilot gedaan met de zogenaamde ODC (Odin Development Compass)-meting. Hoe werkt dat precies?

De ODC meting is een test die de krachten en onbenutte talenten van individuen en teams zeer scherp in beeld brengt. De meting matcht bewust ontwikkelde competenties met onbewuste drijfveren. En dat is uniek, want deze beïnvloeden meer dan 90% van ons gedrag.

Een aantal maanden geleden zijn we de pilot gestart met de propositie-eigenaren, onder begeleiding van het bureau People like us (www.peoplelikeus.nl). Ook de Richtinggevers hebben dezelfde meting gedaan. En inmiddels hebben alle routebepalers van de hoofdgildes de scan ook afgerond en een persoonlijke terugkoppeling ontvangen.

Zowel de Richtinggevers als de Routebepalers hebben naast de individuele meting een teamworkshop gedaan. Doel daarvan is om onderlinge resultaten inzichtelijk te maken en vast te stellen wat nodig is om samen tot betere resultaten van het team te komen.

Krachtige tool

De ODC meting is een krachtige tool voor persoonlijke en teamontwikkeling. Hij helpt collega’s om hun natuurlijke talenten te benutten en zichzelf niet te forceren. Dit biedt de collega’s en de organisatie de mogelijkheid om meer in balans te zijn, beter samen te werken en succesvoller te zijn. De verwachting is dat we steeds meer teams de mogelijkheid kunnen bieden om de meting te doen.


Heb je een persoonlijke ontwikkelbehoefte waar ODC mogelijk bij zou kunnen helpen? Aarzel dan niet om Kirsten Kolkman of Henk de Torbal te benaderen.


Henk de Torbal

Hoe werkt een roloverleg ook alweer?

Het indienen van nieuwe rollen en aanpassen van bestaande rollen is een cruciaal onderdeel van het nieuwe werken. Onlangs heeft Marscha Corzilius van Organizationbuilders een college over het roloverleg gegeven. In deze webinar kun je die terugkijken.

Tijdens het college legt Marscha uit wat een roloverleg precies is. En zij geeft je de laatste tips en tricks over wat je allemaal kunt doen binnen zo’n overleg.


De webinar duurt bijna 1,5 uur, maar is zeker de moeite waard om eens rustig te bekijken. Om het makkelijk te maken, hebben wij hem in hoofdstukken opgeknipt:

  1. Voorstel presenteren
  2. Verhelderende vragen
  3. Reacties
  4. Noodzakelijke aanpassingen
  5. Bezwaren
  6. Integratie
  7. Tips & tricks

Hoe kun jij jouw rol(len) nog beter uitvoeren?

De workshop Rolleiderschap helpt je op weg! Met elkaar onderzoeken we met welke rollen je worstelt, van welke rollen je energie krijgt en welke je graag anders zou zien.

Tijdens deze workshop krijg je snel meer inzicht in jouw huidige situatie. En krijg je handvatten om jouw situatie te verbeteren.

In deze video legt Raymond Parlevliet uit wat je tijdens deze workshop kan verwachten.

Heb je de workshop gemist? Geen probleem: in 2020 volgen weer nieuwe rolleiderschapsworkshops.

Op Holacracy-safari

Soms is het even goed om inspiratie buiten de deur te halen en te gluren bij de Holacracy/zelforganiserende buren. Op maandag 11 november gingen we met 18 collega’s op Holacracy-safari bij Viisi. Viisi is het eerste financiële bedrijf ter wereld dat holacratisch werken heeft doorgevoerd. Dat doet het nu al ruim 3.5 jaar, en met succes. Interessant natuurlijk om van deze ervaren beoefenaars iets op te steken!

Gedurende de safari woonden we een live werkoverleg bij. Ook nam Viisi ons mee op een inspirerende reis over zelforganisatie en belonen & beoordelen. De collega’s die mee waren, vonden het een leerzame ervaring. Enkele reacties: ‘Erg interessant. Vooral leuk om te zien hoe iedereen holacracy voor zichzelf laat werken. Ik heb een paar tips voor mijn cirkels meegenomen.’ ‘Inspirerend, sfeervol, aangenaam, goed verzorgd.’ ‘Ik vond het interessant om te zien hoe zij het aanpakken. En fijn om te realiseren dat we echt op de goede weg zijn. Dat er altijd nog dingen ontdekt en geleerd kunnen worden. Het is eigenlijk nooit klaar, fijn om deze bevestiging te krijgen.’


Er is een korte impressie gemaakt van het bezoek. Deze kun je hier bekijken.


Niels Kamper